Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Committee Gunmen in Drachten review


Vrijdag de 13e, een mooie dag voor hiphop zou je zeggen. `s Ochtends reed ik voor m`n werk al toevallig langs Drachten. Daar stond ik dan meteen ook een half uur in de file, ongeluk bij Drachten... daar gebeurt dus anders nooit wat. Zou dat wat beloven voor de avond?

`s Avonds een vriend + vriendin opgepikt in Groningen en op naar Drachten. De vorige keer waren we voor Wu-Tang naar Iduna gereden, dus de weg was redelijk bekend. Aangekomen bleek dat we met twee man voor NLhiphop naar binnen konden, dus voor Katie alleen een kaartje gekocht. Thuis hadden we op internet al gezien dat Def Rhymez de host zou zijn en tot onze grote spijt hing er een briefje: “De heer Def Rhymez is niet aanwezig vanavond”. Helaas, de rotte eieren konden weer terug de Frieze schuren in.

The Last Desciple

Binnen schrokken we meteen van de hoeveelheid kinderen in de zaal. Het leek net of er een jeugdsoos was. Bij Wu-Tang was de gemiddelde leeftijd al laag, maar nu voelden we ons echt oud als mid-twintigers. Als de hiphop maar goed is, dachten we toen nog. De kinderen zullen zich wel rustig houden. Als eerste trad 'The Last Desciple' op, ik dacht eerst dat hij een ode deed aan Shabazz the Desciple, maar dit bleek toch echt zijn rapnaam. Hij kwam wel dope, maar het publiek was nog veel te rustig. Naast de jonge kinderen die op een rijtje zaten op het podium, bleken een aantal Frieze boerinnen ook binnen te zijn. Die zaten aan de andere kant van het podium super irritant om aandacht te vragen aan de rappers.

Na het voorprogramma kwam ik een aantal kinderen in de wc tegen, die wilden graag een jointje roken. Iemand vroeg me of dat wel mocht in de plee... ik legde hem uit dat het in de hele zaal wel mocht. Dat geloofde hij niet, want niemand was aan het 'smoken'. De groep kinderen ging weer terug naar de zaal. Ik filosofeerde over de jeugd van Drachten, kwamen de meesten gewoon naar Iduna om IETS te doen op vrijdagavond?

Committee Gunmen

Sonny D kwam het podium op. Na een aantal nummers kwam de rest erbij. De groep was zo compleet en ik had deze formatie (compleet?) al gezien bij het Postmen optreden in Zwolle. Ze deden verschillende nummers, van verschillende leden van Committee Gunmen (voor de onwetenden: Postmen, U-niq, Sonny D en E-Life). Het optreden was erg dope, alleen het publiek viel erg tegen. De groep kinderen zat op een rijtje op het randje van het podium en een groep van 10 bezopen vrienden waren aan het kutten. De ene keer waren ze vet hyped aan het bouncen, de andere keer stagediven. Met de flesjes bier in het hand werd het er niet beter op. Jammer dat die mensen mij aan het afleiden waren.

Het viertal kwam zowel individueel als groep zwaar dope. De bekende nummers van E-Life waren hoogtepunten, maar het absolute hoogtepunt was “Play your position” wat op het laatste Postmen album staat. Na een lange toegift, wat het meerendeel van het publiek niet had verdiend, dropen de artiesten af. Ze hadden tijdens de show terecht een aantal keren aangegeven dat het publiek meer moest doen dan achteruit hangen. Voor mij moet de volgende keer wel een zeer dope optreden komen wil ik nog naar Drachten afreizen. Dan ben ik er zeker van dat het publiek meezit. Nu was het publiek meer 'een avondje uit', terwijl ik toch echt voor dope hiphop kwam. Props voor de artiesten die ondanks dat ze niet alle waardering kregen van het publiek gewoon een dope show neer hebben gezet. Bedankt, ik heb genoten!

Op de terugweg in Groningen nog aan de kant gezet door twee agentes. Kut, dacht ik. Geen autopapieren bij me... Ze vroegen niet eens naar m`n rijbewijs, maar ik moest alleen blazen. Pass uiteraard, na 2 cola en een 7-up. Misschien had ik wel moeten zuipen in Drachten, dan had ik meer het publiek kunnen voelen.


Door: Geertjan | Gepubliceerd: 15 Feb 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved