Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Maximus Prime - Make a difference cd review


Maximus Prime zag ik voor het eerst in september 2003 in Delft bij de releaseparty van Delftcepticons. Samen met Royal stond hij met een track op die cd. Nu, 2 jaar later, komt hij met zijn debuutalbum: Make a difference. Zoals de titel van het album al doet vermoeden rapt Maximus Prime in het Engels.

Zijn stijl omschrijft hij zelf op zijn site als "conscious underground independent hiphop" wat in de praktijk neerkomt op maatschappij kritische teksten die op hiphop beats te horen zij en dus niet op fancy beats. Wie Maximus Prime heeft zien optreden denkt wellicht aan wat saaie nummers die vooral om de tekst draaien. Dit is dus op het album zeker niet het geval.

Na het openingsnummer, gelijknamig het album, wordt meteen duidelijk dat een aansprekende melodie goed samen kan gaan met een duidelijk statement over het napapegaaien van wat de massa media je brengen: Don`t base your judgement on only one source, there are more papers and magazines in the stores. It`s easy to believe what you see on tv, it`s harder to find out what you don`t see immediately. Dit is tevens de eerste van vijf nummers met een featuring, ditmaal Inf.

Wat ik me na de eerste nummers wel meteen afvraag is waarom Maximus eigenlijk in het Engels rapt. De teksten zijn niet eenvoudig en complexe teksten breng je makkelijker in je eigen taal. Gelukkig heeft hij een heldere uitspraak en lekkere stem waardoor je de tekst wel meteen kan volgen. De uitspraak is echter wel iets met een Nederlands tintje, dat wordt vooral duidelijk in vergelijking met de features waarin een accent niet of nauwelijks hoorbaar is.

Wat stoere rappers doen, is zeggen wat ze representen, Maximus Prime gaat daar tegenin en zegt waar ie niet voor staat in het nummer "Don`t Represent". Samen met O.N.X. schoppen ze tegen alles aan waar ze tegen zijn, maar zonder dat ze van de straat komen. Doordat je je vanzelf concentreert op de tekst vallen de beats niet altijd op. Als je het album meerdere keren hebt geluisterd merk je dat er een grote variëteit aan samples en beats gebruikt worden die ervoor zorgen dat het geheel lekker wegluisterd. Voor je het weet is het album voorbij terwijl het toch echt 15 nummers zijn.

De nummers die blijven hangen zijn naast de eerder genoemde nummers ook "Head For The Hills" over kindsoldaten waarin de tekst hide and Seek is no longer a game al genoeg zegt. De pompende beats hoor je ook terug in "Tell It Like It Is" en "Like A Sedative".

Tracklist

01. Make A Difference
02. The Other Side Of The Story (ft. Inf)
03. Mind Revolution
04. Signal From The Soul (produced by Psar)
05. Don't Represent (feat. O.N.X.)
06. No Gain
07. Sealed With A Sacrifice
08. Head For The Hills
09. Fuel The Fire (ft. MiC)
10. Tell It Like It Is
11. Whisper Of Change
12. Like A Sedative
13. Set Up (ft. Snizza)
14. Return A Favour
15. Heavenly Father (ft. Parividha Das)

Conclusie: Maximus Prime komt met een sterk debuutalbum. Ondanks de complexe, inhoudsvolle en maatschappij kritische Engelse teksten is het aangenaam wegluisteren. De ondersteunende beats vallen in het begin niet op, maar de dope nummers blijven wel hangen. Zeker een aanrader om te kopen, want zijn stijl is uniek. Volgende album misschien wel wat Nederlandse teksten erbij?

Links:
http://www.maximusprime.com/
Door: Geertjan | Gepubliceerd: 14 Nov 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved