Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Yes-R Mijn pad cd review


Toen we Yes-R spraken op de finale van de Grote Prijs 2004 vorig jaar, kende de mainstream Yes-R niet. Opgetrokken naar de bekendheid door zijn neef Ali B dropt hij bijna een jaar later zijn debuut cd samen met vriend en backup Soesi B en is hij in een paar clips te zien. NLhiphop checkte zijn cd.

De intro blaast direct als een bom door je speakers met vette scratches van Dj Chief, hopenlijk zet dit de toon voor het album. Het eerste nummer lijkt dan echter wat minder te starten. Na een paar keer luisteren is "Mijn pad" niet alleen een mooi nummer, maar je krijgt ook een beter beeld van wie Yes-R eigenlijk is. Na het openingsnummer staan er dan nog 14 nummers op het programma, waarvan 9 in samenwerking met andere rappers (Brainpower, Typhoon, Derenzo, Ali B, Brace, Negativ, Mi-Jezz en meer). De solo nummers van Yes-R vallen op door de zwingende muziek en de vloeiende raps. Nummers als "Daaro" en "Van de straat naar de top" luisteren dan ook lekker weg en laatstgenoemde is dan ook direct een van de uitschieters van de cd. De featurings op het album zijn op te delen in R&B achtige nummers zoals "Mammie" met Brace en in de wat roffere nummers zoals "Tienermoeders" met Negativ en Brainpower. Als hiphopliefhebber moet ik niet veel hebben van de R&B invloeden, maar het geeft het album van Yes-R wel wat diversiteit (bijvoorbeeld de rock invloed bij Rollen met ons en het blije deuntje bij het te blije Fissa). Opvallend is dat veel nummers inhoudelijk zijn veranderd sinds de grote prijs. Zo wordt Lange Frans soms vervangen door Ali B, blijkbaar wil Yes-R zijn raproots niet meer erkennen.

Inhoudelijk hoef je niet veel te verwachten van de nummers, met soms wat slecht Nederlands. Met een nummer als "Bedankt" samen met Typhoon laat Yes-R een goede indruk achter op een wat rustiger nummer. De producties / beats van de cd worden o.a. gedaan door Kayaman, Big 2, Nav en Beatkids wat zorgt voor vele stijlen. Yes-R is een goede rapper maar voor de echte hiphop liefhebber zitten er toch teveel skip-te-smooth-klaar-voor-tmf tracks op. Hij maakt wel duidelijk direct voor de mainstream te gaan en niet voor de 'ondergrond' hiphop. Yes-R is een mainstream rapper met skills. Niks mis mee, maar weet wat je koopt.

Voordat de cd over is, is er nog een bonus track: de remix van Leipe Mocro flavour van zijn neef Ali.

Tracklisting:

01. Intro
02. Mijn pad
03. Daaro
04. Mammie (feat. Brace) [luister snippet]
05. Wat was de reden?
06. Tienermoeders (feat. Negativ en Brainpower)
07. Waar wil je heen?
08. Fissa (feat. Derenzo)
09. Actueel vandaag (feat. Ninthe en Riza)
10. Vragenlijst (feat. Derenzo) [luister snippet]
11. Van de straat naar de top [luister snippet]
12. Rollen met ons (feat. Soesi B en Subwoofer)
13. Shit in de disco
14. Drie musketiers (feat. Ali B en Lady Di)
15. Geen Amerika (feat. Mi-Jezz en Soesi B)
16. Bedankt (feat. Typhoon) [luister snippet]

Bonustrack: Leipe mocro flavour remix

Conclusie: een compleet album met evenveel samenwerkingen als muziekstijlen. Yes-R laat met dit album horen dat de finalist van de Grote Prijs 2004 niet voor niets de publieksprijs heeft gewonnen. Qua sound prima in orde, maar voor de echte hiphopliefhebber teveel overgeproduceerde blije en smooth tracks die geskipt moeten worden.

Links:
http://www.yes-r.nl
Door: Geertjan | Gepubliceerd: 11 Sep 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved