Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
The Proov - Battle mode cd review


Battle mode is het tweede album van The Proov, die ooit haar oorsprong had in Friesland en sinds begin 2000 al tot de top van de Nederlandse hiphop behoort. Rappers Cee Major en Gumshoe brengen op beats van verschillende producers (o.a. Nicolay (Foreign Exchange), Mercury Waters (uit Baltimore) en Kid Sublime) hun nieuwe engelstalige raps ten gehore op het label dat Gumshoe heeft opgericht in 2003: imPROOVment. Dit album is het tweede product op hun eigen label, eerder werd de single Two Entropies al gedropt die overigens ook op het album staat. Wie The Proov kent van optredens weet dat het de twee mc`s een echt hiphop gevoel kunnen overbrengen, de sfeer die ze brengen tijdens optredens vindt zijn weerslag in dit album.

Het album begint met nummers die zowel qua beats als teksten lekker rustig zijn. De eerste paar keer dat je de nummers hoort gaat het je oor in en uit en pak je alleen wat hangende samples op. Het geluid zullen velen als 'oldschool' willen betitelen, maar ik vat het toch meer op als een geheel eigen stijl. Dit wordt duidelijk in een nummer als "The Ultimate" waarin industriele samples de boventoon voeren. Het tempo in het nummer is opgeschroefd wat de aandacht direct weer trekt.

De tracks die de tweede helft van het album vullen lijken meer inhoud te hebben dan de eerste helft. De teksten zijn ook wat makkelijker te volgen, vertellende verhalen die je meenemen in het leven van beide mc`s maar die ook folosofische gedachten laten stromen. De track met de naam gelijk aan het album "Battle mode" mist wat mij betreft de expressie die je tijdens een hiphop optreden helemaal hyped laat worden. Dit is echter wel kenmerkend voor de hele cd, want het is niet zozeer dat de nummers apart voor bangers moeten zorgen.

Mijn favoriet op dit album komt in samenwerking met Mercury Waters en uit Brooklyn, NYC: Incksalonius met de track "Epitome of MC". Dit nummer komt met een nog betere combinatie van industiele samples dan "The Ultimate" en het gastoptreden is zeer aangenaam.

Tracklist:

01. Intro
02. Two entropies ft. Kypski
03. Heroic
04. She's Mine
05. Mceason
06. The Ultimate
07. Nebula (Don’t let it fool ya)(Remix)
08. Skid Sublime
09. Business ft. Couzin Steve
10. Battle Mode
11. All the world is a stage
12. Photographic
13. Epitome of MC
14. When autumn came around
15. However the wind blows

Conclusie: The Proov laat blijken een unieke crew te zijn binnen de Nederlandse hiphopscene. De cd is vooral als compleet geheel een lekkere plaat, weinig nummers springen boven de rest uit. Dit is zeker niet negatief, want net hierdoor is de cd een goede afspiegeling van een live optreden van The Proov wat altijd garant is voor een goede hiphop sfeer. De cd moet je zeker een paar keer luisteren om de muziek goed tot je door te laten dringen. Koop die cd en check ze in de dichtsbijzijnde concertzaal. Na een optreden van The Proov ga je de cd zeker meer waarderen.
Door: Geertjan | Gepubliceerd: 17 Mar 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved