Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Buitenwesten special party review


Zaterdag 5 februari stond Amsterdam in het teken van de invasie van 'Buitenwesten'. Niet alleen een naam van een cd, maar ook waar de artiesten vandaan kwamen. Ver uit het oosten, Zwolle en omstreken, kwamen Typhoon, Jawat, Kubus, Opgezwolle en uit Rotterdam de mannen van DuvelDuvel. Eind 2003 was er ook al een 'Verre Oosten' special in de Melkweg en die was zo goed bevallen dat de verwachtingen hoog gespannen waren. En terecht, blijkt nu daags na het optreden. Overal in de media, geschreven pers en internet, verschijnen verhalen die het optreden als 'legendarisch', 'uniek' en 'beste NL hiphop optreden ooit' bestempelen. Wij proberen op uiteraard zo objectief mogelijke manier ook een beeld te schetsen van de avond.

Amsterdam 18:30
Sven, Marco en ik waren al op tijd in de hoofdstad, ik moest namelijk nog een kaartje van iemand overkopen. Ik gaf hem zelfs 20 euro als blijk van grote dank, maar nu blijkt dat mensen zelfs 50 euro hebben betaald op de brug voor de melkweg. Het concert was dan ook al bijna 2 weken uitverkocht. Na het kaartje gekocht te hebben deden we een snel rondje door Adam centrum en op naar de Melkweg. Ik kon direct naar binnen om met de meegereisde Zwolse supporters te praten.

Typhoon
Typhoon zou om 21.00 beginnen, maar toen stond er nog zo`n lange rij buiten dat hij om 21:00 bij ons stond te praten en nog niet van plan was te beginnen. Het gaat overigens erg goed met Ty na de overwinning in de GPNL, dit optreden is daar maar weer eens een bewijs van. Z`n broers (o.a. Blaxter) begeleiden hem zodat hij zich volledig kan richten op de muziek. Zo houden ze voorlopig zo veel mogelijk zaken in eigen beheer en kan Kees de Koning de papieren weer (nog?) in de kluis stoppen.


De rij.. terwijl het al 21:00 was geweest...

DJ Nav heeft inmiddels een dope intro gemaakt waardoor de opkomst van Typhoon meteen de trend zette voor de avond: de energiebom ontplofte! Typhoon heeft maar enkele nummers/collabo`s op cd staan, de meeste ken ik alleen maar van de verschillende optredens. Familiair is echter een nummer dat ook al als clip is verschenen en bij zulke nummers zie je dat iedereen die wel kent. De show van Typhoon zit goed in elkaar, vooral omdat hij er zelf zoveel plezier van heeft en dat straalt hij uit naar het publiek. Het publiek was aardig opgewarmd en de show was een mooie opening. Het thema van de avond was wel duidelijk, de belegering en invasie van Amsterdam. Bijna iedereen was namelijk in leger kleding en zelfs het podium was gecamoufleerd.

Jawat
Jawat vervolgde snel na Typhoon en kon de aandacht van het publiek vasthouden. De altijd energierijke Jawat stond flink te bouncen op het podium en de raps werden met een behoorlijke dosis positieve agressie de zaal in geworpen. Vooraan het podium was het dan ook al flink rammen en beuken geblazen en de eerste blauwe plekken waren een feit. Hoogtepunt was het nummer baksteen wat eerst met een nieuwe beat werd ingezet. De track baksteen is echter alleen op internet verschenen en bij velen was dan ook wel de herkenning van het nummer, maar niet van de beat. Dit had Jawat ook door en de oude beat werd ingezet. De zaal ging echt compleet los en de mensen om me heen vlogen als stoeptegels en klinkers tegen me aan.

DuvelDuvel
DuvelDuvel had ik zelf nog niet live gezien, de nummers kende ik niet allemaal en zo waren er meer met mij in de Melkweg. De beats waren echter heerlijk om aan te horen en gelukkig wat chiller dan bij de vorige twee acts zodat iedereen ook een beetje kon bijkomen. Ik voelde DuvelDuvel goed en de nummers brachten een goede afwisseling van de flows van de verschillende mc`s. De show had naast de wat chillere nummers ook een aantal momenten waarop iedereen weer in rep en roer was. Echt chillen was er dus niet bij, want de mannen van DuvelDuvel pakte op het juiste moment weer de energie op en zorgde voor een flinke dorst vooraan het podium. Wegkomen was er niet bij. Uitverkocht, bomvol en een springende massa, daar was niet aan voorbij te gaan. Na het optreden van de Rotterdamse click was ik dan ook erg blij met het water wat Daniel ons aanreikte vanaf het podium.

Opgezwolle
Ik weet niet eens meer waar Opgezwolle mee begon. Ik weet nog dat de mannen op het podium stonden en de tent echt te klein werd, daar waar de eerste nummers nog lekker werden ontvangen, ik geloof dat Sporen één van die eerste tracks was, begon na het derde nummer al een heisa te ontstaan. Alle bekende nummers waarmee het publiek werd opgehyped kwamen op dat moment achter elkaar aan. Bij 'Vork' zei Stickert al dat op dát moment in de show meestal iedereen kapot gaat. Het was één hype show in elkaar, door elkaar en op elkaar. Nog nooit heb ik zo een zaal helemaal plat zien gaan, vooraan stonden zelfs de mooiste vrouwen te douwen alsof het hells angels waren. Bij 'Verre Oosten' kwam daar nog een schepje bovenop. Opgezwolle, ze krijgen altijd de zaal wel aan het springen, maar dit sloeg alles. De optredens voor Opgezwolle krijgen ook de lof dat iedereen zo goed was opgewarmd.

BuitenWesten
Dan denk je dat je het beste hebt gehad, komen ze met z`n allen nog de nummers van BuitenWesten doen. De kubus productie bleek bij 90% van het publiek in handen te zijn, waardoor ook de nummers van DuvelDuvel door iedereen werd meegerapt. In de zaal kon het bijna niet hyper, op het podium werd dat het wel. Iedere artiest, en aanverwante, stond on stage. Naast een hoop energie brachten ze ook veel lol. Zo ging Typhoon crowdsurfen en eiste dat hij de overkant zou halen. En ja, bij de bar aan het eind van de zaal werd hij door de handen van het publiek verlaten.. Gek! Rico had ook een leuke bui en wilde eerst een grote plant het publiek ingooien waarna hij maar in de spotlight werd geplaatst. Het kon er allemaal bij en iedereen was gewoon één familie... één liefde.


De crowd hielp Typhoon naar achteren

Een legendarisch avond kwam ten einde, na 3 uur achter elkaar springen, douwen, meebleren en chillen op de beats was het tijd om de balans op te maken. 4 acts en 5 optredens, niet te vergelijken met enig ander concert dat ik ooit heb bezocht. Woorden als 'legendarisch' kan ik nu ook gaan noemen, maar het is maar op één manier samen te vatten: "Je had er bij moeten zijn".

Was je er niet bij? Gelukkig hebben we de foto's nog! Ook 3voor12 heeft alle concerten opgenomen en deze zijn te checken op de site.

Door: Geertjan | Gepubliceerd: 07 Feb 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved